ΕΙΣΟΔΟΣ   ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
GR    EN    BG    FR    DE    IT    TK    RU    CH
 

VENTURE CAPITAL

» BUSINESS TOOLS » CASE STUDIES & ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ » VENTURE CAPITAL


Venture Capital: Δεν αξίζει τον κόπο
Από τον George Gallegos, Jitterbit

ΥΠΕΡ: To παράδειγμα της Solyndra μιλάει από μόνο του

Πιθανότατα θα εξέπληττε τα περισσότερα στελέχη του κλάδου τεχνολογίας αν άκουγαν ποτέ πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων startup δεν λαμβάνει χρηματοδότηση μέσω καινοτομικών κεφαλαίων (venture capital). Και όμως διάβασα πρόσφατα ότι ούτε καν το 1% του συνόλου των νέων εταιρειών δεν λαμβάνει εξωτερική χρηματοδότηση. Η Dell, για παράδειγμα, ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 δολάρια. Τα οφέλη της οικονομικής ανεξαρτησίας συχνά υπερνικούν την απώλεια ελέγχου σε μια επιχείρηση που επιφέρει η χρηματοδότηση venture capital.

Έχω δει πολλά startups να σπαταλούν τεράστια χρηματικά ποσά, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διαχείρισης, της κακής εκτέλεσης, ή ένος επιχειρηματικού σχεδίου που δεν είχε μέλλον. Το παράδειγμα της Solyndra, μια παραγωγού ηλιακών συλλεκτών, είναι χαρακτηριστικό. Η εταιρεία άντλησε σχεδόν 1 δισ. δολάρια από επενδυτές και άλλα 535 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος καθαρής ενέργειας. Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο 1.100 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και η πτώχευση να απειλεί το πρόγραμμα επειδή επένδυσε σε μια εταιρεία που οι αναλυτές αποκαλούσαν ασταθή.

Από την άλλη, τα οφέλη από τη λειτουργία της επιχείρησής σας με τις διαθέσιμες ταμειακές ροές είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο είναι πως δεν είστε υπόχρεοι σε κανέναν παρά μόνο στους πελάτες σας. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η λήψη των επιχειρηματικών σας αποφάσεων θα δημιουργεί αξία μόνο για τους πελάτες και όχι για τις τσέπες των επενδυτών. Το να εστιάζεις στον πελάτη είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένη επιχείρηση, και σε βάθος χρόνου οι υπάλληλοί σας θα αντλήσουν τα οφέλη του συγκεκριμένου μοντέλου. Μην έχοντας επίσης επενδύσει χρήματα από venture capital, σας ωθεί να είστε δημιουργικοί, να διευθύνετε την επιχείρηση αποτελεσματικά, και να δραστηριοποιείστε με ταχύτητα σε ένα περιβάλλον που διαχωρίζε ιτο ταλέντο από τους υπόλοιπους του κλάδου.
ΚΑΤΑ: Αποκτάς ρευστότητα και μπόνους η καθοδήγηση
από Jon Kondo, Host Analytics

Η επιλογή των καινοτομικών κεφαλαίων αξίζει απόλυτα για το επιχειρηματία -όταν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά. Με αυτά χρηματοδοτήθηκαν ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο. Η πιο εμφανής πτυχή του εργαλείου των VC είναι η οικονομική στήριξη που προσφέρει. Σας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσετε την ομάδα σας με την προσέλκυση βετεράνων του χώρου και κορυφαίων στην απόδοση, που θεωρείται καταλύτης για την πρόωρη επιτυχία. Και ενώ η εταιρεία σας αναπτύσσεται, οι ανάγκες της προσαρμόζονται ανάλογα. Το να έχετε γύρω σας ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος σας και προσφέρουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων μιας επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας.

Αναλογιστείτε επίσης το θέμα της εικόνας. Η λήψη χρηματοδότησης σας δίνει πόντους στο θέμα της αξιοπιστίας. Σημαίνει ότι κάποιος εξέτασε εξονυχιστικά το εγχείρημά σας και στοιχηματίζει υπέρ της επιτυχίας σας. Τραβά περισσότερα βλέμματα στην επιχείρησή σας, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερες πωλήσεις που προέρχονται από ευρύτερο ακροατήριο. Επίσης, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έχουν γνώση του κλάδου σας και μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές που απλά δεν θα ακούγατε αν συνεχίζατε μόνοι. Δεν αποκλείεται να μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες, συνεργάτες και άλλες σημαντικές πηγές ρευστότητας. Ίσως μάλιστα σας δοθεί η ευκαιρία να περάσετε χρόνο με CEOs άλλων εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσεις, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο των επαφών σας.

Τα καινοτομικά κεφάλαια ωστόσο δεν είναι πανάκεια για τους επιχειρηματίες. Για να επιτύχουν το σκοπό τους, χρειάζεται πάντα να έχετε μια παθιασμένη ομάδα και ένα σπουδαίο προϊόν σε μια σταθερή αγορά. Τα VC δεν θα πρέπει να δημιουργούν μια επιχείρηση, αλλά για να βοηθούν αυτή που ήδη υπάρχει. Υπάρχει το στοιχείο της ωριμότητας αλλά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο που θα πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν. Είναι ο μόνος τρόπος να βγάλετε από τη μέση τα εμπόδια στο δρόμο προς της πραγματική ανάπτυξη της επιχείρησης.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

- ΙΣΤΟΡΙΚΟ
- ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 2 ΕΝΑΝΤΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ, ΤΚ 54625 ΤΗΛ.: 2310 944 689 - ΦΑΞ: 2310 928 819
e-mail: info@exelixis.eu
  Που θα μας βρείτε
Copyright © 2013 exelixis.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr - -