banners all espa

Κ. Χατζηδάκης: Κυρώσεις για myData – Τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

14 Ιουλίου 2023by exelixis

Κ. Χατζηδάκης: Κυρώσεις για myData – Τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Κωστής Χατζηδάκης: Το σύνολο της οικονομικής πολιτικής θα υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης

Ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης

Αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς διαδέχεται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι παραλαμβάνει καμένη γη. Παρακολουθώντας, ωστόσο, τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θα μπορούσα να οδηγηθώ στο αντίθετο συμπέρασμα! Ότι, δηλαδή, παραλαμβάνω καμένη γη από τους προκατόχους μου! Αυτή η προσέγγιση θα με βόλευε προσωπικά, διότι χαμηλώνει τον πήχη για μένα!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική:
– Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
– Τα ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.
– Τα ρεκόρ στις εξαγωγές.
– Η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες.
– Οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Όλα αυτά δεν έτυχαν. Πέτυχαν!
Ήταν αποτέλεσμα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην πέσει στον πειρασμό του λαϊκισμού και να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει την πυρίτιδα! Αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που πέτυχαν αλλού!
Ωστόσο, υπήρχε διεθνώς για την Ελλάδα το νέφος της αμφιβολίας.

Τι θα συνέβαινε στις εκλογές; Η καινούργια κυβέρνηση θα συνέχιζε, άραγε, στον ίδιο δρόμο; Και, πόσο σταθερή θα ήταν η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμα πιο δυναμική πορεία. Στις 25 Ιουνίου, επιλέγοντας τη Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έκαναν μία επιλογή Ευρώπης και κοινής λογικής! Και διέλυσαν τις όποιες αμφιβολίες σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας!

I. Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα

Τι σχεδιάζουμε, λοιπόν;

Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο -με άλλα λόγια, αν δεν έχουμε κάποιο ακραίο και μεγάλης κλίμακας γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο- τότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι στεκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας!

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων!

Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε άλλους επιμέρους στόχους, στους οποίους θα αναφερθώ άλλωστε στη συνέχεια. Όλα αυτά, όμως, τα συνδέουμε με την υπηρέτηση της βασικής μας στόχευσης: Ανάπτυξη, δουλειές, υψηλότερο εισόδημα, ουσιώδης κοινωνική πολιτική! Αυτή είναι η προτεραιότητα και η μέθοδος με την οποία θα δουλέψουμε!

Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τους στόχους για ανάπτυξη, μισθούς και απασχόληση στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός!

Γι’ αυτό και η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί! Ακόμα περισσότερο όταν αυτές συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουν νέα γνώση και καινοτομία.

Ακούμε τις παρατηρήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Καθώς, ένα σημαντικό μέρος της αύξησής του οφείλεται στις εποχικά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και στην εισαγωγή πρώτων υλών, που αφού χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία μας, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν θα αγνοήσουμε την πρόκληση η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική!

Συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής μας, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας και η φαρμακοβιομηχανία.
Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, που προφανώς συμβάλλει πολύ θετικά στη χώρα. Μπορούμε, ωστόσο, να στηριχθούμε περισσότερο στη ναυτιλία και σε επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα!

Μείζον θέμα επίσης είναι οι συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων με ενίσχυση των σχετικών κινήτρων, πράγμα που θα ωφελήσει τόσο τις ίδιες όσο και την ανταγωνιστικότητα. Η πολιτική μας, επιπλέον, θα επιδιώκει συνεχώς να αποφεύγει πειρασμούς συνδεόμενους με την χωρίς βάση υπερκατανάλωση, που πληρώθηκε ακριβά στο παρελθόν!

Έχουμε ήδη δεσμευτεί για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027!

II. Δημοσιονομική σταθερότητα

Προϋπόθεση για κάθε θετικό αναπτυξιακό βήμα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη!
Αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική σημαίνει: Τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων. Έμφαση στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Και συνεχής προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Υπογραμμίζω, λοιπόν – για να γίνει ακουστό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός Άι Βασίλης. Θα δίνουμε αυτά που έχουμε. Όχι αυτά που δεν έχουμε! Όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες διεθνώς!

Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, όπως περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος οι στόχοι μας είναι:

1. Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η  οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα.
2. Δεύτερον, η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου!
3. Αναλόγως της διεθνούς συγκυρίας, στόχος μας για την επόμενη τετραετία, επίσης, είναι η σταθεροποίηση των ετήσιων δαπανών τόκων στα επίπεδα του εκάστοτε πρωτογενούς πλεονάσματος.

III. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής.

Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων!

Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά.

Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα:
Δρομολογούμε έως και τους πρώτους μήνες του 2024:
– Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
– Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
– Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως:
– Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
– Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:
– Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
– Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
– Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

Τέλος – το τονίζω – δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες.
Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να ωφεληθούν, να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Άλλωστε, για τις 120 δόσεις, τι ζητά η Πολιτεία; Την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων, που, αυτομάτως αναβιώνουν ένα καθεστώς στο οποίο την πρόσβαση έχασαν. Ας σπεύσουν, λοιπόν, να τακτοποιήσουν τις σχετικές εκκρεμότητες με προφανή για τους ίδιους οφέλη!

 

Στην Exelixis παρέχουμε έγκαιρα και με υπευθυνότητα την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για εσάς!

—> Επικοινωνήστε μαζί μας

Μετάβαση στο περιεχόμενο